
Zeleninové polievky
Zemiakovo syrová polievka
2

Suroviny:
zemiaky podľa potreby
tvrdý syr
1 masox
300ml mlieka
2 lyžice hladkej múky
soľ
mleté čierne korenie
maslo
Postup:
Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju studenou vodou, dobre rozmiešame a za stáleho miešania uvedieme do varu. Pridáme ošúpané, na kocky pokrájané zemiaky, soľ, korenie, masox a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Potom polievku prelejeme cez sito do druhého hrnca. Zemiaky prelisujeme (alebo roztlačíme vidličkou), dáme ich späť do polievky, prilejeme mlieko a keď zovrie, odstavíme ju. Pred podávaním polievku posypeme najemno postrúhaným syrom.
Šošovicová polievka so slaninou

Suroviny:
500g hnedej šošovice
1 malá cibuľa
cesnak
2 klinčeky
2 bobkové listy
1 viazanička polievkovej zeleniny
150g prerastenej slaniny
50g masla
30g hladkej múky
250ml červeného vína
čierne korenie
soľ
Postup:
Šošovicu namočíme na 3 hod. do studenej vody, potom vodu vymeníme a šošovicu uvaríme domäkka. Do ošúpanej a rozkrojenej cibule vpichneme klinčeky. Polievkovú zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno. Spolu s cibuľou, cesnakom, bobkovým listom a soľou ju pridáme k šošovici. V kastróle urobíme z masla a múky zlatistú zápražku, zalejeme ju vývarom zo šošovice a červeným vínom. Varíme 20 minút. Nakoniec do šošovicovej polievky pridáme vyškvarené kocky slaniny. Dochutíme korením a octom.
Zemiaková polievka so zelerom

Suroviny:
5l vody (mäsového vývaru)
štvť kila zeleru
štvrť kila zemiakov
50g šampiňónov
30g masla
30g múky
1 žĺtok
4 Pl kyslej smotany
20g masla
soľ
1 žemľa
20g tuku
Postup:
Očistenú zeleninu pokrájajte na kocky a uvarte do mäkka v osolenej vode. Vývar zahustite maslovou zásmažkou a pridajte na plátky pokrájané šampiňóny. Nechajte povariť, pridajte smotanu, žĺtok a 20 g masla. Ešte chvíľu povarte a podávajte s opraženou žemľou pokrájanou na rezance. Dobrú chuť!