Torty

 

Broskyňová torta so zmrzlinou

 
Suroviny:
Rozpočet na 12 kúskov: 750 g broskýň
6 plátkov želatiny
1 tenký tortový korpus
300 g vanilkovej zmrzliny
2 lyžice mandľových úlomkov
1/4 l sľahačkovej smotany
30 g cukru
 
Postup:
Broskyne dáme odkvapkať. Šťavu z nich vyvaríme na 1/8 l. Želatínu necháme v studenej vode napučať, vytlačíme a rozpustíme v šťave z broskýň. Odložíme do chladu. Tortový korpus - či už upečený doma alebo kúpený v obchode - vložíme do tortovej formy. Naplníme broskyňami, 12 pekných kúskov si odložíme na zdobenie. V chladničke necháme vanilkovú zmrzlinu mierne zmäknúť. V studenej miske ju vymiešame do jemného krému, pridáme vychladnutú šťavu z broskýň. Všetko spojíme a nalejeme na broskyne. Zarovnáme a odložíme do chladničky. Mandle nasucho opražíme. Vyšľaháme šľahačku s cukrom a nastriekame na tortu 12 ružičiek. Napokon ozdobíme opraženými mandľami a odloženými kúskami broskýň. Dobrú chuť!
 

Jogurtová torta

 
Suroviny:
2 nízkotučné tvarohy
2 biele jogurty
2 dl nízkotučného mlieka
20 g želatíny
1 dl vody
1 bielok
2 lyžice (hnedého)cukru
1 vanilkový cukor
ovocie podľa chuti
 
Postup:
Želatínu namočíme do 1 dl studenej vody a necháme hodinu bobtnať. Tvaroh našľaháme s jogurtom, cukrom a horúcim mliekom. Pridáme rozpustenú želatínu a sneh ušľahaný z bielov a vanilkového cukru. Tortovú formu vyložíme mikroténom a striedavo plníme ovocím a tvarohovou hmotou. Dáme ztuhnúť do chladničky. Zdobíme ovocím. Dobrú chuť!
 

Jablková torta

 
Suroviny:
250 g múky
štipka soli
200 g masla (2 lyžice)
80 g cukru (1 lyžica)
4 lyžice tučnej smotany
1,5 kg tvrdých kyslých jabĺk
2 lyžice vanilkového cukru
 
Postup:
Z múky, masla, 1 lyžice cukru, soli a smotany vypracujeme krehké cesto. Prikryté necháme odpočinúť. Cesto znova premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme dva okrúhle pláty. Jeden vložíme do tortovej formy. Zo zvyškov cesta vyformujeme valec - poslúži na okraje torty. Jablká ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na plátky. Uložíme do formy, posypeme 80 g cukru. Prikryjeme vrchným plátom cesta, na okrajoch popritláčame. Povrch párkrát poprepichujeme vidličkou, posypeme vanilkovým cukrom a obložíme kúskami masla. Pečieme v strede rozohriatej rúry. Dobrú chuť!
 
 
 

 



Tvorba webu zdarma Webnode