Múčniky

 

Bábovka

Suroviny:
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček cukru
1 hrnček mlieka
pol hrnčeka oleja (namiesto oleja môžeme použiť téglik smotany
potom je bábovka oveľa jemnejšia)
2 celé vajcia
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva

 

Postup:

Dáme všetky suroviny do misy a dôkladne premiešame šľahačom, vymastíme a vysypeme formu, nalejeme pripravené cesto. Ako obmenu môžeme spraviť mramorovú s kakaom alebo do nej nasekať orechy, čokoládu a hrozienka. Dobrú chuť!

 

Perníkové muffiny

Suroviny:
3 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky práškového cukru
hrnčeky mlieka
1 hrnček oleja
2 vajcia
2 PL kakaa
1 prášok do perníka
pol prášku do pečiva
Na ozdobu:
čokoládová poleva tmavá
biela čokoláda
farebná ryža

 

Postup:

Do väčšej misy dajte polohrubú múku, pridajte cukor, mlieko, olej, vajíčka, prášok do perníka, polovičku prášku do pečiva a dobre zamiešajte. Na záver ešte pridajte dve lyžice kakaového prášku. Do formy na muffiny povladajne papierové košíčky. Do 2/3 každého košička dajte cesto a upečte pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Tieto muffiny si potom môžete podľa vlastnej fantázie ozdobiť.

Tip na ozdobu: Upečené muffiny "potiahnite" hrubšou vrstvou čokolády, ktorá by nemala byť moc riedka, aby nestekala. Obliate muffiny nechajte stuhnúť. Dobrú chuť!

Trubičky z voňavého cesta

Suroviny:
50 g masla
1 PL medu
50 g kryštálového cukru
1 Čl citrónovej šťavy
50 g hladkej múky
1 ČL mletého zázvoru
1/2 ČL perníkového korenia
300 ml šľahačkovej smotany
1 ČL brandy
2 ČL jemne nasekaných pistácii
2 PL rastlinného tuku
 
Postup:
Do hrnca vložíme maslo, med, cukor a zahrievame na miernom ohni. Pridáme citrónovú šťavu, múku, zázvor, korenie perníkové a dôkladne spracujeme. Plech vymažeme tukom a lyžicou kladieme cesto. Dodržiavame dostatočnú vzdialenosť, lebo cesto sa počas pečenia roztečie. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 6-8 min pri teplote 180°C. Placičky vyberieme a hneď, ešte teplé stočíme, na rúčke od varešky alebo na kovovej trubičke. Zosunieme a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme s brandy a naplníme vychladnuté trubičky. Konce namáčame v nasekaných pistáciach. Dobrú chuť!