
Bravčové mäso
Bravčové rezne v zemiakovom cestíčku
.jpg)
Suroviny:
500g bravčového mäsa
olej
soľ
mleté čierne korenie
špaldová hladká múka
500g zemiakov
100 ml mlieka
2 vajcia
6 strúčikov cesnaku
majorán
Postup
Zemiaky nastrúhame a necháme 5-10 minút odležať. Potom ich zbavíme šťavy a premiestnime do misy, do ktorej prilejeme mlieko, vajcia, cesnak, majorán a múku. Poriadne okoreníme a osolíme.
Mäsko si nakrájame na cca centimetrové kúsky a naklepeme ho. Každý kúsok obalíme v múke a potom v zemiakovom cestíčku. Vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany 7 minút. Rezne necháme odkvapkať na servítke a podávame so zemiakmi. Dobrú chuť!
Dusené údené mäso s chrenovým dipom

Suroviny:
1kg bravčové údené mäso
1 PL soli
mleté čierne korenie
3 strúčiky cesnaku
3 ks bobkového listu
2 kg zemiakov
pažítka
chren
250g tvarohu
200 ml šľahačkovej smotany
100g slaniny
100 ml olivového oleja - extra panenského
Postup:
Údené stehno opečieme zo všetkých strán na cesnaku, podlejeme vodou a udusíme. Kým sa stehno dusí, pripravíme zemiaky. Ošúpané zemiaky uvaríme a podávame s maslom a pažítkou.
Dip: Ponorným mixérom rozmixujeme tvaroh, chren, smotanu a olivový olej tak, aby vznikla jemná pena.
Dobrú chuť!
Panenka so zemiakovými bochníkmi

Suroviny:
600g bravčovej panenky
100g olivového oleja
2 vajcia
100g lieskových orieškov
1kg zemiakov
1 PL kakaa
150g masla
2 PL strúhanky
cukor
soľ
čierne korenie
majorán
Postup:
Bravčovú panenku očistíme a nakrájame na porcie, opečieme zo všetkých strán, dochutíme soľou, korením a obalíme v žĺtku a posekaných lieskovcoch.
Mäso dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C doružova. Očistené zemiaky postrúhame nahrubo, osolíme, pridáme bielky, majorán a strúhanku a vypražíme na panvici na dolky alebo na ľubovoľnej panvici chrumkavé rösti.
Do panvice, kde sme opekali mäso, pridáme kakao, cukor a podlejeme vývarom, môžeme pridať aj bylinky, nakoniec zahustíme studeným maslom a ihneď odstavíme. Dobrú chuť!
Bravčový guláš
.jpg)
Suroviny:
bravčové mäso
cibuľa
zemiaky
paprika
soľ
korenie
majoránka
Postup:
Kilo bravčového pliecka nakrájame na centimetrové kocky, pol kila cibule nakrájame nadrobno. Pridáme deci oleja a dusíme pod pokrievkou 5 minút. Zalejeme litrom vody, pridáme lyžicu soli, lyžičku mletého čierneho korenia, 2 lyžice mletej červenej papriky a varíme až do zmäknutia mäsa. Medzitým očistíme a nakrájame kilo zemiakov a pol kila červenej mäsitej papriky. Keď je mäso mäkké, pridáme zemiaky, papriku, podľa potreby prilejeme vodu a varíme 10-15 minút do zmäknutia zemiakov. Po uvarení pridáme lyžicu majoránky rozmrvenej na prášok, prípadne lyžicu sušeného cesnaku a trochu čili. Energetická hodnota jednej porcie je 2300 kJ. Dobrú chuť!