Hovädzie mäso

 

Maďarský guláš so zemiakovou knedľou

 
Suroviny:
hovädzie mäso
cibuľa
cesnak
paprika
paradajka 
soľ
paradajka
čierne korenie
pretlak
zemiaky
vajce 
hrubá múka
 
Postup:
Pokrájanú cibuľu usmažíme na masti. pridáme na kocky pokrájané mäso. opekáme, keď pustí šťavu znova ju vydusíme na tuk (to nám urobí kvalitný základ gulášu). pridáme soľ, korenie, ml. papriku a podlejeme vodou (iba aby zakryla mäso) , pretlačíme strúčik cesnaku.nakrájame si na malé kúsky papriky a paradajky a pridáme k mäsu ( množstvo každý podľa seba ako má rád, ja ak dám cca 1kg mäsa pridám 2 väčšie paradajky a 1-2 papriky.)
Mäsko dusíme tak cca 1,5 - 2 hodiny. na záver dochutíme, ja pridávam ešte jeden strúčik cesnaku na vôňu, a ak je málo kyselkavý tak cca za lyžicu paradajkového pretlaku. ak sa vám zdá riedky, môžte zahustiť hladkou múkou rozmiešanou v troche vody. na záver môžme trošku oštipľaviť.

zemiakové knedle
Vopred si uvaríme zemiaky v šupke, keď vychladnú postrúhame na strúhadle najemno. Pridáme 1 vajce, hrubú múku a posolíme. Pre 3 ľudí, použijeme cca 7 stredne veľkých zemiakov, trochu múky nasypeme na dosku, nastrúhame zemiaky, do toho rozbijeme vajíčko, posolíme, znova zasypeme múkou a miesime koľko múky zoberú, nemieste dlho lebo cesto potom mäkne, stačí keď sa všetko pekne spolu spojí. vytvarujeme knedľu a dáme variť do vriacej osolenej vody.

Knedľu varíme 18 minút, vyberieme a nitkou prerežeme napoly, ak má stred mäkký, tak ju ešte na 1-2 minutky vrátime do vody. Dobrú chuť!
 

Hovädzie so slivkami

Suroviny:
500g hovädzej roštenky 
100g sušených sliviek 
400ml vody 
olej 
soľ 
mleté čierne korenie 
cibuľa 
 
Postup:
Roštenku prešpikujeme 60g sliviek. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita. Na cibuli opražíme roštenku zo všetkých strán, aby sa zatiahla. Podlejeme vodou. Pridáme nakrájaný zvyšok sliviek. Dusíme 2-3 hodiny, kým mäso nezmäkne. Môžeme použiť aj tlakový hrniec. Na záver mäso vyberieme, obsah hrnca zmixujeme, omáčku ochutíme soľou a korením. Dobrú chuť!
 

Čevabčiči

 
Suroviny:
1 veľký strúčik cesnaku
400 g mletej hovädziny
200 g mletej teľaciny
trochu čierneho korenia
1/2 lyžičky soli
štipka štipľavej papriky
štipka majoránky
1/8 l mäsového vývaru
1 lyžička mletej červenej papriky
150 g cibule
2 lyžice oleja na praženie
2 paradajky podľa chuti 
 
Postup:
Cesnak očistíme a roztlačíme, zmiešame s mletým mäsom 
a koreninami. Prilejeme vriaci vývar a spracujeme do hladkej masy. 
Dochutíme a vyformujeme do tvaru valčekov ako palec. 
Cibuľu očistíme a nasekáme najemno, zmiešame ju s paprikou. Grilovaciu alebo inú ťažkú panvicu zohrejeme na vysokú teplotu, vymastíme olejom a mäsové krokety na ňom 
zo všetkých strán opečieme dohneda. 
Mäso by však vo vnútri malo zostať ružové. 
Čevabčiči podávame obložené paprikovou cibuľou, prípadne s ochutenými osminkami paradajok. 
Vhodná príloha - maslový chlieb, reďkovky, kyslé uhorky, miešaný šalát. Dobrú chuť!
 

Tatársky biftek

Suroviny:
500 g hovädzej sviečkovice
1 PL horčice
1 PL kečupu
1/2 PL prelisovaného cesnaku
1 PL nadrobno posekanej cibuľky
1 PL nadrobno pokrájanej sterilizovanej uhorky
1 PL worcesterskej omáčky
1/3 ČL drvenej rasce
1/2 ČL mletej papriky
2 PL olivového oleja
1/2 PL posekaných kapár
4 žĺtky
soľ
korenie
tabasko 
 
Postup:
Sviečkovicu pomelieme alebo pokrájame nadrobno, zmiešame so všetkými ingredienciami a necháme 1/2 hodiny odpočívať v chladničke. 
Podľa potreby dochutíme. 
Podávame s hriankovým chlebom opečeným dochrumkava a potrieme prelisovaným cesnakom. Dobrú chuť!
 


Tvorba webu zdarma Webnode