
Čo treba vedieť skôr ako začneme variť o mäse?
Ako zistiť kvalitu mäsa v obchodoch?

Starnutím mäso tmavne a samozrejme stráca na kvalite (v obchode si ho prezrite mimo chladiaceho boxu - tie majú zvyčajne inštalované špeciálne osvetlenie, ktoré mäso účelovo "sfarbuje" do červena).
Ak sa v pulte nachádza mäso "naložené" na podnose vo vlastnej šťave, príp. na povrchu obschnuté - zabudnite radšej na nákup. To isté platí aj pri už vopred naporciovanom mäse. Odsledujte si stav podložky v balení, ktorá slúži na absorbovanie unikajúcej tekutiny.
V ponuke sme našli rôzne balenia - bravčové na kocky, plátky, rezance, mleté a na grilovanie (vopred naložené v marináde). Pri mletom mäse sa treba hlavne zamerať na jeho zloženie. Ak plánujete pripravovať doma napr. fašírky, uprednostnite balenie mletého mäsa s vyšším podielom bravčového pliecka ako bôčiku (obsah tuku)
Čo musí obsahovať obal?
-
-
obchodný názov producenta + kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
-
údaj o dĺžke skladovania pri stanovenej teplote
-
označenie, či je balené v ochrannej atmosfére
-
-
pri mrazenom - upozornenie "pri rozmrazení znovu nezmrazovať"
-
cenu za jednotku hmotnosti
Ako správne skladovať mäso?
Chladené čerstvé mäso skladujte vždy v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri - 18C. Ak plánujte zmraziť nejaké kusy doma, mäso očistite od nadbytočného tuku a zmrazujte kusy najviac o hmotnosti 2kg.
Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov a pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami)!