
Jedlá z rýb
Ryby na jedálnom lístku sú veľká posila pre zdravie

Vplyv konzumácie rýb na naše zdravie.
Ryby sú bohaté na vitamíny skupiny B. Napríklad vitamín B12 sa dokáže postarať o dobré fungovanie nervového systému. V dnešnej hektickej dobe je dobre fungujúci nervový systém veľkou výhrou, pretože naň kladieme čoraz väčšie nároky. Vitamín B12 sa nepriamo podieľa aj na tvorbe prenášačov mozgových vzruchov serotonínu a dopamínu, vďaka ktorým sa skvele cítime. A to predsa chceme všetci.
Lekári odporúčajú ľuďom so srdcovo-cievnymi ochoreniami prijímať omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú v bohatej miere zastúpené v rybom tuku a mäse. Tieto kyseliny znižujú riziko vzniku trombózy a zlepšujú prúdenie krvi krvnými vlásočnicami. Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny zvyšuje pružnosť tepien a znižuje možnosť ich zúženia. O mastných kyselinách obsiahnutých v rybom oleji sa lekári domnievajú, že zabraňujú mohutneniu tepnových stien a zlepšujú prísun krvi do srdca.
Konzumácia olejnatých rýb zmierňuje niektoré príznaky psoriázy, a to nielen vďaka omega-3 mastným kyselinám, ale aj veľkému množstvu vitamínu D.
Vedci sa zhodli aj v tom, že omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pri vývoji mozgu a očí. Ich častejšie zaradenie do jedálneho lístka odporúčajú predovšetkým budúcim matkám. Podporne pôsobia na rast plodu.
Jedenie olejnatých rýb, ak nie sú údené, nakladané alebo solené, vedie k zníženiu krvného tlaku.
Zabraňujú degenerácii žltej škvrny v oku, čo môže viesť k slepote.
Sú tiež bohaté na jód, ktorý výdatne podporuje činnosť štítnej žľazy.
Morské ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú prevenciou proti rakovine. Dokážu potláčať bujnenie rakovinových buniek.
Losos, pstruh, sleď, makrela, sardinky a treska by nemali chýbať na jedálnom lístku ani u tých ľudí, ktorí majú diagnózu reumatoidná artritída. Jej pôvodcom, ktorý sprevádza opuchy a bolesti kĺbov, je zápal. A práve omega-3 mastné kyseliny sú bohato zastúpené v spomínaných rybách. Vegetariáni sa o ne ochudobňujú, vzhľadom na to, že nekonzumujú žiadne mäso. Spomínané kyseliny získavajú najviac v rastlinnej podobe – zo sóje a tofu.
Všetky ryby podporne pôsobia na imunitný systém.